DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat marţi că este ”profund îngrijorat” de concluziile iniţiale că liderul opoziţiei din Rusia, Alexei Navalni, a fost otrăvit, şi a afirmat că Statele Unite susţin apelul Uniunii Europene pentru deschiderea unei investigaţii a circumstanţelor îmbolnăvirii acestuia, transmite Reuters, scrie news.ro .

Aceasta este prima declaraţie oficială a lui Pompeo de când lui Navalni i s-a făcut rău într-un avion, în timp ce se întorcea din Siberia la Moscova.


Citește și : Melania Trump cere încă patru ani pentru ‘Donald’: ‘Nu doar vorbeşte, el obţine rezultate!’

Navalni, un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost transportat în comă indusă la un spital din Bderlin, unde medicii au găsit indicii privind prezenţa unei substanţe toxice în organismul acestuia.

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de concluziile preliminare ale experţilor germani potrivit cărora Navalni a fost otrăvit. Dacă informaţia se va dovedi a fi adevărată, Statele Unite sprijină apelul UE pentru o investigaţie cuprinzătoare şi sunt pregătite să susţină acest efort”, a spus Pompeo.

Secretarul de Stat a mai spus că ”Familia lui Navalni şi poporul rus merită să vadă o investigaţie completă şi transparentă, iar cei responsabili să fie traşi la răspundere”, a mai spus Pompeo.

Declaraţia oficialului american a avut loc după ce Kremlinul a anunţat că nu vede deocamdată niciun motiv pentru a investiga şi că descoperirile clinicii germane nu sunt deocamdată concludente.

Ministerul rus de Externe a afirmat marţi, într-un comunicat, că otrăvirea lui Navlani nu ar fi în interesul conducerii ţării.

Citește și : Mii de persoane au primit rezultate greşite la teste pentru COVID-19 în Suedia

Cancelarul german Angela Merkel a solicitat luni o investigaţie şi a spus că Rusia ar trebui să îi tragă la răspundere pe cei responsabili.

Un diplomat european a cerut marţi deschiderea unei astfel de investigaţii, punct de vedere susţinut şi de ambasadorul american la Moscova, John Sullivan.