DISTRIBUIȚI
AP

Statele Unite au impus ”restricţii” de emitere a vizei americane unor oficiali din cadrul Guvernului şi Partidului Comunist chineze, pe care îi acuză de faptul că sunt ”responsabili” de o ”campanie de reprimare” a musulmanilor uiguri în regiunea semiautonomă Xinjiang, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Aceste restricţii de vize completează” înscrierea luni pe o listă neagră americană a 28 de entităţi chineze implicate în supravegherea în această regiune din nord-vestul Chinei, a anunţat marţi într-un comunicat secretarul de Stat american Mike Pompeo.


Citește și : Elizabeth Warren l-a depăşit pe Joe Biden în cursa pentru primarele democrate

China a cerut marţi ridicarea sancţiunilor impuse de Statele Unite celor 28 de întreprinderi şi organisme chineze, motivate de Washington prin rele tratamente aplicate de Beijing minorităţii musulmane în Xinjiang.

Ministerul chinez al Comerţului a anunţat, într-un comunicat difuzat marţi seara, că China va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele.

Departamentul american al Comerţului a introdus numele a 28 de organizaţii pe o listă neagră cu societăţi şi organisme publice chineze către care este interzisă vânzarea de componente americane fără autorizaţie oficială.

Citește și : Noi incidente au izbucnit în apropierea Parlamentului din Ecuador

Ministerul chinez al Comerţului a îndemnat Washingtonul să înceteze să facă declaraţii ”iresponsabile” în problema Xinjiangului şi să înceteze să se amestece în afacerile interne chineze.

Aceste sancţiuni au fost anunţate în contextul în care Washingtonul şi Beijingul urmează să reia săptămâna aceasta negocieri în războiul comercial.