DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a arătat joi deschis unei cooperări cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a lupta împotriva poliomielitei, în pofida deciziei Statelor Unite de a sista finanţarea agenţiei ONU pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, notează AFP, potrivit agerpres.

La 14 aprilie, preşedintele Donald Trump a anunţat că SUA îşi suspendă contribuţia la bugetul OMS, acuzând-o că a acţionat foarte târziu şi că a sprijinit necondiţionat China, care a minimalizat amploarea bolii.


Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

Statele Unite au contribuţia cea mai importantă la bugetul OMS, de peste 400 de milioane de dolari anual, care permite, de asemenea, lupta împotriva altor boli, ca poliomielita sau malaria.

„Încercăm să înţelegem dacă mai există lucruri în cadrul OMS care au sens. Aceasta a făcut o treabă bună în anumite locuri în legătură cu poliomielita şi alte lucruri similare”, a explicat Mike Pompeo la un post de radio conservator.

Într-un alt interviu, şeful diplomaţiei de la Washington a afirmat că trebuie „să vedem dacă mai există lucruri la care putem participa în continuare, deoarece OMS a făcut o treabă bună în ce priveşte poliomielita sau alte lucruri”.

Campaniile OMS pentru lupta împotriva bolilor sunt deja perturbate de pandemia de coronavirus, dar anunţul făcut de Donald Trump a întărit îngrijorarea experţilor.

Coordonatorul programului OMS contra poliomielitei, Michel Zaffran, a declarat pentru AFP în aprilie că infecţiile ar putea reveni în forţă după întreruperea campaniilor de vaccinare din cauza pandemiei, în special în Afganistan şi Pakistan unde boala rămâne endemică.

Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare

Declaraţiile lui Mike Pompeo intervin într-un context în care o comisie parlamentară a cerut recent Departamentului de Stat să îi pună la dispoziţie documente care justifică decizia preşedintelui Donald Trump de a sista contribuţia la bugetul OMS, în plină pandemie.

Potrivit acestei comisii, controlată de democraţi, preşedintele republican încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri în gestionarea crizei sanitare, care a făcut peste 73.000 de morţi în Statele Unite, cea mai afectată ţară de noul coronavirus la nivel mondial.