DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anulat o deplasare prevăzută să aibă loc în Luxemburg pentru a protesta împotriva afirmaţiilor referitoare la Donald Trump ale omologului său Jean Asselborn după evenimentele de la Capitoliu, a declarat marţi un responsabil luxemburghez, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Mike Pompeo era aşteptat miercuri seară la Bruxelles, unde urma să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat. O reuniune de lucru era apoi prevăzută joi dimineaţă cu ministrul belgian de externe Sophie Wilmes, potrivit unei surse oficiale belgiene.


Citește și : OMS nu caută în China vinovații pentru răspândirea coronavirusului

O etapă în Marele Ducat al Luxemburgului era de asemenea prevăzută, dar ea a fost anulată pentru a protesta împotriva afirmaţiilor lui Jean Asselborn, a explicat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un responsabil luxemburghez, confirmând o informaţie publicată de New York Times.

Preşedintele Trump este un „piroman politic care trebuie tradus în faţa unui tribunal penal”, a declarat Jean Asselborn pentru RTL a doua zi după asaltul de la Capitoliu al susţinătorilor miliardarului republican.

Şeful diplomaţiei din Luxemburg, cunoscut pentru stilul său franc, a mai spus că preşedintele american „nu are absolut nimic de a face cu democraţia” pentru că „a ignorat propria sa Constituţie, deciziile justiţiei şi evident rezultatele alegerilor”.

Citește și : UE grăbește lansarea noii generații de sateliți Galileo

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi că anulează toate călătoriile, inclusiv cea a lui Mike Pompeo la Bruxelles, întrucât instituţia pregăteşte tranziţia la viitoare administraţie a lui Joe Biden.

„Aşteptăm în curând un plan de la viitoarea administraţie care să identifice oficialii de carieră care vor rămâne în poziţii de responsabilitate interimar, până când procesul de confirmare din Senat se va încheia pentru viitorii oficiali. În consecinţă, anulăm toate călătoriile prevăzute în această săptămână, inclusiv cea a secretarului de stat în Europa”, a menţionat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.