DISTRIBUIȚI
Reuters

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu înaltul responsabil chinez pentru politică externă Yang Jiechi în Hawaii, în încercarea de a detensiona relaţiile dintre cele două cele mai mari economii ale lumii asupra unor diferite probleme, potrivit unor informaţii mass-media, informează sâmbătă Reuters, potrivit agerpres.

Pompeo îşi planifică deplasarea „în linişte” şi aranjamentele nu au fost încă finalizate, potrivit Politico.


Citește și : OMS este preocupată de situaţia epidemică din Brazilia

Pompeo a fost vocal în criticile la adresa Chinei asupra unei serii de probleme de la originile pandemiei de coronavirus până la
politica ei în Hong Kong şi tratamentul minorităţilor sale etnice şi religioase, aminteşte Reuters.

Departamentul de Stat american şi ambasada chineză din Washingtonul nu au răspuns imediat la solicitări de a comenta.

Ziarul South China Morning Post din Hong Kong a citat o sursă neidentificată spunând că Yang, consilier de stat şi membru al biroului politic al Partidului Comunist Chinez, va reprezenta partea chineză la întâlnire.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în ultimele luni şi preşedintele american Donald Trump a spus că le-ar putea chiar
rupe.

Citește și : Twitter a blocat conturi online chineze care difuzau informaţii false

Pompeo a declarat luna trecută că China ar fi putut preveni moartea a sute de mii de oameni în întreaga lume fiind mai transparentă cu privire la coronavirus şi a acuzat-o de refuz de a face schimb de informaţii.

El a spus de asemenea că planurile chineze de a impune legi de securitate naţională în Hong Kong înseamnă sfârşitul autonomiei fostei colonii britanice.