DISTRIBUIȚI
Reuters

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo se va deplasa la Londra săptămâna viitoare, chiar înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), apoi la Kiev, într-un moment în care la Washington se derulează procesul pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

La Londra, unde urmează să ajungă la 29 ianuarie, secretarul de stat american se va întâlni cu premierul Boris Johnson pentru „a reafirma relaţia specială” dintre cele două ţări aliate şi „a discuta despre modalitatea de a extinde şi aprofunda legăturile comerciale” după Brexit, prevăzut pentru sfârşitul lunii, a anunţat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat.


Citește și : Erdogan: Comunitatea internațională nu ar trebui să repete în Libia greșelile din Siria

Administraţia lui Donald Trump susţine cu fervoare divorţul european dorit şi pus în aplicare de şeful guvernului britanic, şi i-a promis un acord comercial bilateral „enorm” şi „magnific”, însă negocierile se anunţă dure în pofida apropierii afişate de miliardarul republican şi liderul britanic conservator.

În perioada 30-31 ianuarie, Mike Pompeo se va afla la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski şi cu miniştrii afacerilor externe şi al apărării, „pentru a sublinia susţinerea americană pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit Departamentului de Stat.

Această vizită, prevăzută iniţial pentru începutul lui ianuarie, a fost amânată din cauza tensiunilor în Orientul Mijlociu (OM).

Procesul de impeachment împotriva preşedintelui republican a fost iniţiat de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de justiţia ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

Citește și : Joao Vale de Almeida, primul ambasador al UE în Regatul Unit după Brexit

În opinia democraţilor, Donald Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

După Kiev, Mike Pompeo se va deplasa la 1 februarie la Minsk (Belarus), apoi la Nur-Sultan (Kazahstan), iar în 2-3 februarie se va afla la Taşkent (Uzbekistan).