DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Decizia SUA de a a-şi retrage trupele din Siria nu va pune în pericol eforturile Washingtonului de a contracara ameninţările din regiune venite din partea Iranului şi a ISIS, susţine Secretarul de Stat american Mike Pompeo, scrie Reuters, scrie news.ro .

Pompeo se afla în Iordania, în prima sa vizită în Orientul Mijlociu de când preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea celor 2.000 de soldaţi americani din Siria, ceea ce a dus la alarmarea aliaţilor Statelor Unite din regiune şi la demisia Secretarului Apărării, Jim Mattis.


Citește și : SUA au emis noi sancţiuni împotriva Venezuelei

Criticii lui Trump susţin că retragerea bruscă a trupelor ar putea provoca un răspuns din partea Turciei şi permite Iranului să îşi consolideze influenţa în Siria.

Însă Pompeo a afirmat că Washingtonul îşi va continua eforturile de a contracara Iranul. SUA îşi „dublează eforturile diplomatice dar şi pe cele comerciale pentru a pune presiune pe Iran”, a precizat el.

„Există un consens în ceea ce priveşte pericolul pe care îl reprezintă Iranul pentru Iordania şi alte ţări din regiune”, a adăugat Pompeo.

Citește și : Vulcanul Manam din Papua Noua Guinee a erupt

Iordania, care s-a arătat îngrijorată de influenţa Iranului în trecut, în special în apropierea graniţei din sud cu Siria, a precizat că Teheranul ar trebui să se abţină din a se implica în afacerile interne ale vecinilor săi, Siria şi Irak.

„Cu toţii avem probleme cu politicile expansioniste ale Iranului din regiune”, a afirmat Ayman Safadi, ministrul de Externe al Iordaniei.