DISTRIBUIȚI
express.co.uk

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a recunoscut joi că există în continuare un ‘risc’ să nu se ajungă la pace în Peninsula Coreeană, la două zile după summitul istoric dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump din Singapore, relatează AFP, potrivit agerpres.

Deşi liderul de la Casa Albă a spus marţi, după summitul din Singapore, că denuclearizarea Coreii de Nord ar putea începe „foarte repede”, Mike Pompeo, într-o declaraţie făcută joi la Bejing, a fost mai puţin categoric, recunoscând că există „în continuare riscul să nu se ajungă” la acest obiectiv, într-o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi.


Citeşte şi: Începe marele bal. Cupa Mondială de fotbal 2018 are fluierul de start în Rusia

„Considerăm cu adevărat că putem avansa în sfârşit, după atâţia ani, pe calea păcii în Peninsula Coreeană. Însă există în continuare un risc să nu ajungem acolo”, a declarat Pompeo.
Wang Yi a salutat la rândul său eforturile SUA pentru obţinerea unei apropieri de Phenian, spunând că summitul de la Singapore va contribui „la denuclearizarea peninsulei şi la obţinerea unei păci durabile şi veritabile”.

Pompeo urmează să fie primit în cursul serii de preşedintele chinez Xi Jinping pentru a-i prezenta concluziile summitului de marţi.

Citeşte şi: Guvernatorul statului Texas a emis o proclamaţie oficială dedicată României

Întâlnirea de marţi din Singapore – prima între un lider nord-coreean şi un preşedinte american în exerciţiu – a avut un puternic ecou mediatic, însă rezultatele sale tangibile, în special pe tema-cheie a denuclearizării, ridică semne de întrebare.

Textul declaraţiei comune semnate de Trump şi Kim, în care Phenianul se angajează în favoarea unei „denuclearizări complete a Peninsulei Coreene”, rămâne unul vag. Declaraţia a fost criticată de numeroşi experţi, deoarece ea nu menţionează alte două condiţii esenţiale ale Washingtonului, şi anume ca denuclearizarea să fie de asemenea „verificabilă şi ireversibilă”.