DISTRIBUIȚI
Politico

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a reafirmat miercuri, cu ocazia unei vizite în Israel, prima în străinătate începând din martie, angajamentul Washingtonului faţă de planul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american Donald Trump, relatează DPA, scrie agerpres.

‘Angajamentul Statelor Unite faţă de Israel nu a fost niciodată mai puternic’, a scris Pompeo pe Twitter în urma întrevederilor cu primul ministru Benjamin Netanyahu şi cu viitorul vicepremier Benny Gantz. Noul guvern israelian va fi învestit joi, în urma acordului ce prevede o rotaţie între Netanyahu şi Gantz în postul de prim-ministru.


Citește și : Merkel UITĂ de atacurile hackerilor ruși și vrea îmbunătățirea relațiilor cu Moscova

Discuţiile de miercuri s-au axat pe ‘căile de întărire a coordonării americano-israeliene în lupta împotriva COVID-19 şi pe eforturile noastre continue de a contracara activitatea periculoasă a Iranului în regiune şi în lume’, a adăugat Pompeo.

După întrevederi, secretarul de stat a declarat, într-o conferinţă de presă, că se află în Israel pentru a discuta despre ‘viziunea de pace’ a preşedintelui Trump.

Referitor la planul publicat în ianuarie de administraţia Trump, Pompeo a afirmat că ‘mai rămân lucruri de pus la punct şi trebuie să facem progrese în această privinţă’.

La rândul său, Netanyahu i-a mulţumit lui Pompeo pentru această vizită, în plină pandemie, un gest pe care l-a numit ‘o dovadă a tăriei alianţei noastre’.

Premierul israelian a abordat şi tensiunile din regiune, acuzând Iranul că îşi continuă agresiunea în pofida pandemiei.

Pe de altă parte, Pompeo a lăudat rolul pe care tehnologia şi expertiza medicală israeliene le-ar putea juca în lupta împotriva noului coronavirus. Israelul este ‘un partener grozav’, care ‘a împărtăşit informaţii’, ‘spre deosebire de alte ţări care încearcă să acopere şi să ascundă’, a spus secretarul de stat, într-o referire voalată la China.

Citește și : Vietnamul nu mai are niciun caz nou de coronavirus

Potrivit televiziunii israeliene, Pompeo urma să încerce să determine Israelul să-şi reducă masiv relaţiile economice cu China.

Înaintea vizitei, Pompeo a subliniat că planurile de anexare de către Israel a Cisiordaniei ocupate constituie, ‘în cele din urmă, o decizie israeliană’, un comentariu care a provocat furia conducerii palestiniene.