DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, nu a exclus miercuri posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie invitat la un summit lărgit al G7, subliniind totodată că tratează cu toată seriozitatea activităţile Moscovei în Afganistan, informează AFP, scrie agerpres.

„Preşedintele este cel care decide dacă vrea să-l invite la un summit sau nu”, a declarat Pompeo în timpul unei conferinţe de presă, în condiţiile în care Donald Trump a fost criticat pentru intenţia sa de a-l invita pe Vladimir Putin la acest summit al ţărilor industrializate, chiar dacă Moscova este acuzată că a acordat prime talibanilor pentru a ucide soldaţi ai Occidentului în Afganistan.


Citește și : Rușii au aprobat cu largă majoritate referendumul constituțional: Putin poate rămâne preşedinte până în 2036

„Lui (Donald Trump) îi revine luarea acestei decizii. Însă eu sunt convins că este absolut important ca noi să avem contacte mai frecvente cu ruşii”, a adăugat Pompeo.

Potrivit mass-media americane, agenţi ruşi au distribuit bani unor combatanţi „apropiaţi talibanilor” pentru ca aceştia să ucidă soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Rusia şi talibanii au dezminţit la unison aceste informaţii, însă Pompeo a declarat că SUA monitorizează demult activităţile Moscovei în Afganistan.

„Când vedem informaţii credibile care sugerează că Rusia pune vieţile americane în pericol, noi răspundem la aceasta cu seriozitate. Îi atenţionăm, le vorbim? Răspunsul este: desigur că facem asta”, a spus Pompeo.

„Am luat aceasta în serios. Am gestionat aceasta într-un mod adecvat. Rusia vinde arme care îi pun de 10 ani pe americani în pericol. Ne-am exprimat dezacordul”, a adăugat el.

Însă, potrivit acestor cotidiene, care citează surse anonime din cadrul serviciilor de securitate americane, informaţiile au fost transmise lui Donald Trump, iar Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre aceasta la sfârşitul lui martie fără să angajeze nicio acţiune.

Citește și : Merkel pregăteşte UE pentru tot ce-i mai rău: Negocierile cu Londra ar putea eşua!

Donald Trump i-a mai propus o dată, la începutul lui iunie, să-l invite la viitorul summit G7 pe omologul său Vladimir Putin, care a fost exclus în 2014 din ceea ce era pe atunci G8, în urma anexării Peninsulei Crimeea.