DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul american de stat Mike Pompeo a declarat joi, în timpul primei sale vizite în Arabia Saudită după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, că măsurile de ”descurajare” luate de Washington şi de aliatul său din Golful Persic faţă de ”ameninţările Iranului” dau rezultate, consemnează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Atacul cu dronă prin care armata americană l-a ucis pe Soleimani la Bagdad, pe 3 ianuarie, descris de Pompeo drept o ”importantă lovitură strategică”, le-a demonstrat iranienilor că ”noţiunea SUA de descurajare este reală”, a spus în faţa presei şeful diplomaţiei americane.


Citește și : Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

El a sosit miercuri la Riad pentru o vizită de trei zile, joi având o întrevedere cu regele saudit Salman bin Abdulaziz, după care s-a deplasat la baza aeriană Principele Sultan, unde sunt desfăşurate trupe americane.

”Aici nu suntem departe (de Iran). Şi puteţi vedea ce treabă bună fac tinerii noştri bărbaţi şi femei în uniformă pentru a menţine pacea, descurajarea (Iranului) şi colaborarea cu partenerul nostru (saudit)”, a declarat acolo Pompeo.

Citește și : Liderii europeni îşi etalează divergenţele la sosirea la summitul bugetului UE

Washingtonul a anunţat anul trecut în octombrie suplimentarea cu 3.000 de soldaţi a efectivelor trupelor americane în Arabia Saudită, precum şi suplimentarea echipamentelor militare, după atacul cu drone şi rachete asupra unor importante rafinării ale societăţii petroliere saudite Aramco, atac pus de SUA pe seama Iranului.