DISTRIBUIȚI

SUA le-au cerut marţi autorităţilor iraniene „să spună adevărul” cu privire la noul coronavirus în Iran, raliindu-se astfel acuzaţiilor conform cărora Teheranul ar ascunde anvergura propagării acestui virus în ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

„SUA sunt profund preocupate de informaţiile care arată că regimul iranian ar fi ascuns detalii vitale cu privire la epidemie în această ţară”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, în timpul unei conferinţe de presă la Washington.


Citește și : CE va discuta cu statele UE despre eventuale controale la frontiere din cauza coronavirusului

„Toate ţările, inclusiv Iranul, trebuie să spună adevărul despre coronavirus şi să coopereze cu organizaţiile de ajutor internaţional”, a îndemnat Pompeo.

Mai mult de 90 de persoane au fost infectate şi 15 au murit în Iran, potrivit bilanţului oficial, care este cu toate acestea contestat de mai multe voci, inclusiv de un deputat care a evocat un număr mult mai mare de decese.

O misiune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii urma să se deplaseze în Iran, însă sosirea ei, prevăzută pentru marţi, este întârziată.

De asemenea, Mike Pompeo a protestat din nou împotriva expulzării de către China a trei jurnalişti ai Wall Street Journal ca represalii la titlul unui articol publicat în cotidianul american şi considerat rasist de Beijing.

„Este incredibil de important să poţi obţine informaţii precise despre ceea ce s-a întâmplat acolo”, a spus Pompeo. „Circulaţia de informaţii în interiorul Chinei traversează o fază crucială”, „datele şi informaţiile contează, pentru că ele permit să se meargă dincolo de anecdote”, a insistat el, denunţând o „cenzură”.

Potrivit lui Pompeo, „dacă Beijingul le-ar fi permis jurnaliştilor din ţară şi din străinătate, precum şi personalului medical, să vorbească şi să ancheteze liber, responsabilii chinezi şi alte ţări ar fi fost mult mai bine pregătite să înfrunte această provocare” a epidemiei.

Citește și : Catalonia a confirmat primul caz de coronavirus

În ceea ce priveşte riposta SUA la expulzarea celor trei jurnalişti, Pompeo a dat asigurări că vrea „să apere principiul reciprocităţii”, însă a rămas vag. „Putem alege între numeroase opţiuni, vom lua măsurile potrivite”, a afirmat şeful diplomaţiei americane.

Preşedintele american Donald Trump a promis anterior că va lua o decizie „relativ repede”. Unele media americane au relatat că Washingtonul preconizează să expulzeze la rândul său jurnalişti chinezi.