DISTRIBUIȚI
afp

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat duminică, în timpul unei conferinţe de presă la Doha, că îi va cere prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, în timpul vizitei sale la Riad, ca toţi cei responsabili de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi „să dea socoteală”, informează duminică AFP, scrie agerpres.

„Vom continua să discutăm cu prinţul moştenitor şi cu saudiţii pentru a face în aşa fel ca toţi (cei implicaţi) să dea socoteală cu privire la asasinarea inacceptabilă a lui Jamal Khashoggi”, a declarat Pompeo în timpul unei conferinţei, înainte de a se deplasa în Arabia Saudită.


Citește și : Armata israeliană a localizat şi ultimul tunel transfrontalier al Hezbollah-ului

Senatul SUA consideră că Mohammed bin Salman este „responsabil” de acest asasinat, survenit la începutul lui octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, însă guvernul lui Donald Trump nu l-a incriminat în mod direct pe prinţul moştenitor.

Pompeo urmează să efectueze o vizită în Arabia Saudită în cadrul turneului său prin nouă ţări din Orientul Mijlociu, în care îşi propune să liniştească aliaţii Washingtonului în legătură cu angajamentul sau faţă de securitatea lor. Turneul actual al lui Pompeo prevede vizite în şase ţări din Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), un grup condus de Arabia Saudită, în timp ce SUA încearcă să-şi asigure un sprijin regional în campania sa împotriva Teheranului.

Khashoggi, un critic virulent al prinţului moştenitor Mohammad bin Salman, a fost ucis la 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul, un caz care a declanşat un val de indignare pe plan internaţional.

Citește și : Shutdown-ul din SUA, cel mai lung din istorie