DISTRIBUIȚI
AP

Secretarul de stat a SUA, Mike Pompeo, i-a chemat pe liderii Armeniei şi Azerbaidjanului să respecte acordul de încetare a focului anunţat duminică, încălcat deja de ambele tabere, şi să caute o soluţie diplomatică la conflictul din Nagorno-Karabah, transmit marţi AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Secretarul de stat i-a îndemnat, în convorbiri telefonice separate, pe prim-ministrul armean Nikol Pashinian şi pe preşedintele azer Ilham Aliev să ‘respecte angajamentul de a pune capăt luptelor şi de a căuta o soluţie diplomatică la conflictul din Nagorno-Karabakh’, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.


Citește și : Michael Bloomberg bagă o avere în ultima săptămână de campanie a lui Joe Biden

Mike Pompeo a subliniat că nu există ‘soluţie militară la acest conflict’.

Şeful diplomaţiei americane i-a primit vineri, tot separat, pe omologii săi azer Jeyhun Bairamov şi armean Zohrab Mnatsakanian, discuţiile fiind urmate de o declaraţie comună de ‘încetare a focului umanitară’ anunţată duminică.

Acordul a fost însă rapid încălcat, la fel ca precedentele.

Un prim armistiţiu fusese încheiat între Erevan şi Baku pe 10 octombrie la Moscova, urmat de un al doilea pe 17 octombrie la Paris.

Citește și : Angela Merkel deplânge indisciplina germanilor în faţa pandemiei

Cele două ţări se acuză reciproc de atacarea populaţiei civile de la izbucnirea ostilităţilor, pe 27 septembrie, în această regiune azeră muntoasă controlată de separatiştii armeni susţinuţi de Erevan.

SUA fac parte, alături de Franţa şi de Rusia, din Grupul de la Minsk, format în urmă cu mulţi ani de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a fi principalul mediator în conflictul din Nagorno-Karabah.