DISTRIBUIȚI
The Independent

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, a cărui înlăturare de la discuţiile privind dezarmarea sa nucleară a fost solicitată de Coreea de Nord, a dat asigurări vineri că răspunde în continuare de echipa de negociatori, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Nimic nu s-a schimbat, continuăm să lucrăm”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul unei întâlniri la Washington cu miniştrii japonezi ai afacerilor externe şi apărării.


Citește și : Gruşko: Moscova efectuează modernizarea forţelor sale din Marea Neagră ca răspuns la consolidarea prezenţei NATO

Negocierile sunt în prezent în impas după eşecul celui de al doilea summit între preşedintele SUA Donald Trump şi numărul unu nord-coreean, Kim Jong Un, din februarie, de la Hanoi.

Regimul de la Phenian l-a acuzat joi pe Mike Pompeo că contribuie la o atmosferă „proastă” şi că îi lipseşte „maturitatea”, solicitând pur şi simplu ca el să înceteze să participe la negocieri în caz de reluare a dialogului. În caz contrar „discuţiile se vor împotmoli din nou”, a avertizat un înalt responsabil al diplomaţiei nord-coreene, Kwon Jong Gun.

Secretarul de stat american, care s-a deplasat în patru rânduri în capitala nord-coreeană, se află totuşi în prima linie de peste un an în apropierea spectaculoasă între cele două ţări duşmane, notează AFP.

„Preşedintele Trump este evident în fruntea efortului global, dar echipa mea”, condusă de emisarul Stephen Biegun, „va continua să conducă efortul american pentru a obţine ceea ce preşedintele Kim s-a angajat”, respectiv denuclearizarea completă a peninsulei coreene, a dat asigurări Mike Pompeo.

Citește și : Congresul SUA somează Administrația Trump să trimită versiunea completă a raportului MUELLER

„Sunt convins că avem în continuare o şansă de a ajunge la acest rezultat şi echipa noastră diplomatică va continua să conducă acest efort”, a adăugat el.