DISTRIBUIȚI
pluralist.com

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat vineri intenţia Chinei de a impune legislaţia privind securitatea în Hong Kong, avertizând că Washingtonul şi-ar putea modifica poziţia privind statutul acestui teritoriu, transmit dpa, Reuters şi AFP, scrie agerpres.

„Decizia de a ocoli procedurile legislative bine stabilite din Hong Kong şi de a ignora voinţa locuitorilor din Hong Kong ar marca sfârşitul gradului ridicat de autonomie promis de Beijing pentru Hong Kong conform Declaraţiei Comune Chino-Britanice, acord înregistrat la ONU”, a arătat Pompeo într-un comunicat.


Citește și : Moscheile din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite rămân ÎNCHISE

Şeful diplomaţiei americane a arătat că „Statele Unite condamnă (…) propunere de a se impune unilateral şi arbitrar în Hong Kong legislaţia naţională de securitate”.

Declaraţia lui Pompeo merge mai departe decât avertismentul formulat joi de Departamentul de Stat de la Washigton la adresa Chinei. Secretarul de stat atrage atenţia că „Statele Unite cer cu fermitate Beijingului să îşi reconsidere propunerea dezastruoasă, să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale şi să respecte gradul ridicat de autonomie, instituţiile democratice şi libertăţile civile ale Hong Kong-ului, care sunt esenţiale pentru menţinerea statutului special al acestuia conform legislaţiei SUA’.

„Legea Drepturilor Omului şi Democraţiei în Hong Kong”, promulgată anul trecut de preşedintele american Donald Trump, prevede că Departamentul de Stat trebuie să certifice cel puţin o dată pe an că Hong Kong-ul are în continuare suficientă autonomie pentru a justifica tratamentul comercial favorabil din partea SUA, care a permis fostei colonii britanice să îşi păstreze poziţia de centru financiar internaţional după 1997, când a revenit sub administraţia Chinei.

Citește și : Serbia trimite armata să păzească cu mitraliere o tabără de migranți – VIDEO

Pompeo a afirmat că „orice decizie care afectează autonomia şi libertăţile Hong Kong-ului, aşa cum au fost garantate de Declaraţia Comună Chino-Britanică şi de Legea Fundamentală” ar influenţa inevitabil evaluarea SUA privind politica „o singură ţară, două sisteme” aplicată de Beijing pentru Hong Kong şi privind statutul acestui teritoriu.