DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a reamintit că orice vânzare de arme către Iran va atrage sancţiuni din partea Statelor Unite, după ce Teheranul a declarat că embargoul ONU a fost ridicat, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Statele Unite sunt pregătite să se servească de autorităţile lor naţionale pentru a sancţiona orice individ sau entitate care contribuie în mod material la aprovizionarea, vânzarea şi transferul de arme convenţionale către Iran’, a dat asigurări Mike Pompeo într-un comunicat.


Citește și : Numărul deceselor de COVID-19 a depăşit 200.000 în UE şi statele europene asociate

‘Toate statele care doresc pacea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi sprijină lupta contra terorismului ar trebui să se abţină de la a participa la comerţul cu arme cu Iran’, a adăugat el.

Potrivit termenilor acordului internaţional nuclear încheiat în 2015, embargoul ONU ce interzice în special vânzarea de arme şi de echipamente militare grele Iranului urma să expire la 18 octombrie.

În august, SUA, care s-au retras unilateral din acord în 2018, au eşuat într-o tentativă de a determina Consiliul de Securitate să prelungească embargoul şi să reinstituie sancţiuni internaţionale împotriva Iranului.

Citește și : Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să-şi plăteacă dările către stat

În consecinţă, duminică Teheranul a declarat că interdicţia ce îi viza comerţul cu arme este de acum ridicată în termenii acordului.

Rusia şi-a confirmat în septembrie voinţa de a dezvolta cooperarea militară cu Iranul după ridicarea embargoului, iar China nu îşi ascunde intenţia de a vinde arme Teheranului după 18 octombrie, notează AFP.