DISTRIBUIȚI
Cotidianul

Washingtonul nu încearcă să muşamalizeze dosarul asupra asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashiggi, a dat asigurări, luni, secretarul de stat american Mike Pompeo, în condiţiile în care preşedintele SUA, Donald Trump, a ignorat apelul Congresului american de a se pronunţa asupra rolului pe care l-ar fi avut prinţul moştenitor al Arabiei Saudite în această crimă, informează AFP, scrie agerpres.

„America nu muşamalizează o crimă”, a declarat Pompeo, ca răspuns la o întrebare pusă de jurnalişti în marja unei deplasări la Budapesta.


Citește și : Salvini se declară gata să meargă în cursul acestei săptămâni la Paris pentru a avea „din nou bune relaţii” cu Franţa

Congresul i-a dat preşedintelui Donald Trump termen până vineri pentru a lua poziţie în acest dosar. Senatori democraţi şi republicani au activat la 10 octombrie o lege ce-i acordă 120 de zile preşedintelui american pentru a se pronunţa asupra rolului lui Mohammad bin Salman al Saud în acest dosar. Cu toate acestea, Donald Trump a respins acest ultimatum, anturajul său evocând o „separare a puterilor”.

Administraţia americană „lucrează cu sârg” la acest dosar şi „va continua să ceară socoteală tuturor celor responsabili”, în funcţie de elementele de care va dispune, a dat asigurări Pompeo.

Citește și : Maduro cere ajutorul OPEC împotriva sancţiunilor americane

Asasinarea jurnalistului saudit, la începutul lui octombrie în consulatul ţării sale la Istanbul de către un comando venit de la Riad, a umbrit substanţial imaginea liderilor saudiţi şi pune în încurcătură Administraţia americană, preocupată să-şi menţină alianţa strategică pe care o are cu Arabia Saudită.