DISTRIBUIȚI
Politico

Statele Unite şi-au exprimat vineri opoziţia fermă faţă de orice acţiune a Curţii Penale Internaţionale (CPI) care ar viza Israelul, după ce procuroarea CPI şi-a anunţat intenţia de a declanşa o anchetă asupra unor eventuale „crime de război” în teritoriile palestiniene, informează AFP, scrie agerpres.

Procuroarea Fatou Bensouda „a cerut judecătorilor CPI să confirmă posibilitatea ca Curtea să îşi exercite jurisdicţia asupra Cisiordaniei, Ierusalimului de Est şi Fâşiei Gaza” a declarat, într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. „Ne opunem ferm acestui lucru şi oricărei alte acţiuni ce vizează Israelul în mod injust”.


Citește și : Două nave de croazieră au intrat în coliziune într-un port din Marea Caraibilor

„Prin luarea acestei măsuri, procuroarea recunoaşte în mod expres că există întrebări juridice serioase cu privire la autoritatea Curţii de a începe o anchetă”, a adăugat el.

„Sunt convinsă că există o bază rezonabilă ce justifică declanşarea unei anchete” asupra situaţiei din Palestina şi că „au fost comise sau sunt pe cale să fie comise crime de război în Cisiordania şi în special în Ierusalimul de Est şi în Fâşia Gaza”, a anunţat vineri Bensouda într-un comunicat.

Citește și : Pachetul de combatere a schimbărilor climatice a trecut şi de ultimul vot al legislativului din Germania

Bensouda a deschis o anchetă preliminară în ianuarie 2015 asupra acuzaţiilor de crime de război şi crime împotriva umanităţii în Israel şi în teritoriile palestiniene, în urma războiului din Gaza din 2014.

Israelul nu este membru al CPI, înfiinţată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume.