DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sosit miercuri la Riad pentru discuţii cu liderii saudiţi cu privire la ‘ameninţarea’ iraniană, în prima sa vizită în Golf de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, care a alimentat şi mai mult tensiunile regionale, transmite AFP, scrie agerpres.

‘Vom petrece mult timp discutând probleme de securitate, în special ameninţarea din partea Republicii islamice Iran’, le-a declarat Pompeo jurnaliştilor.


Citește și : SpaceX anunţă primul transport turistic spaţial din istorie

Potrivit acestuia, Statele Unite sunt ‘pregătite să discute cu Iranul în orice moment’, însă regimul de la Teheran trebuie ‘să îşi schimbe comportamentul în mod fundamental’.

Pompeo, care tocmai a încheiat primul său turneu în Africa subsahariană, va avea la Riad întâlniri cu regele Salman, cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi cu ministrul de externe Faisal bin Farhan, au indicat responsabili din Departamentul de Stat.

Mike Pompeo a dat asigurări că va discuta despre ‘drepturile omului’ în Arabia Saudită, ţară criticată de ONG-uri din cauza reprimării disidenţilor.

Citește și : Germania vrea ‘să citească’ mesageriile criptate

Turneul lui Pompeo în zona Golfului va continua în Oman, un alt aliat al Washingtonului. Secretarul de stat se va întâlni cu noul sultan Haitham bin Tariq al-Said, al cărui predecesor, sultanul Qaboos, decedat în ianuarie, a făcut din Oman un intermediar important între Iran şi SUA.