DISTRIBUIȚI
Newsweek

Şcolile din Teheran au rămas închise miercuri pentru a patra zi consecutiv, din cauza unei poluări atmosferice foarte ridicate, care continuă să se înrăutăţească, informează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile locale au anunţat că şcolile vor rămâne închise în această ultimă zi a săptămânii şcolare, fără a specifica dacă vor fi redeschise sâmbătă.


Citeşte şi: Poluarea din New Delhi este combătută cu un pulverizator uriaş

Conform datelor furnizate de municipalitate, concentraţia de particule fine (PM2.5) în aer este încă în creştere miercuri, cu vârfuri de 181 micrograme pe metru cub în unele cartiere ale capitalei, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un nivel mai mic de 25 Âľg / m3 în medie în 24 de ore.

Fumul de eşapament produs de un parc de automobile supraaglomerat şi departe de a se ridica la cele mai recente standarde de mediu reprezintă prima cauză a poluării aerului din Teheran.

Restricţiile privind traficul auto impuse începând de luni rămân în vigoare, cu o circulaţie alternată în capitală, care are aproximativ 8,5 milioane de locuitori. Camioanele au fost interzise total.

Mulţi poliţişti aplică strict această interdicţie, amendându-i pe şoferii recalcitranţi, pe care îi obligă să renunţe la vehiculele lor, a constatat un jurnalist al AFP.

Închiderea şcolilor se referă la întreaga provincie Teheran, cu excepţia a trei oraşe unde poluarea este mai redusă. Prin ordin al autorităţilor, minele şi fabricile de ciment din provincie au fost închise de duminică.

În condiţiile în care un nor gros de poluare continuă să acopere oraşul, înţepând ochii şi făcând respiraţia dificilă, autorităţile recomandă ca persoanele vulnerabile (copiii, femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau care suferă de probleme cardiovasculare) să rămână în case.

Citeşte şi: Un jurnalist mexican a fost ucis la serbarea de Crăciun de la şcoala fiului său

Potrivit televiziunii naţionale, alte patru oraşe importante din Iran erau afectate de poluare ridicată miercuri: Isfahan (centru), Orumiyeh şi Tabriz (nord-vest) şi Mashhad (nord-est). Conform aceleiaşi surse, şi şcolile din aceste oraşe au fost închise, cu excepţia celor din Mashhad.

În Teheran, accidentele vasculare cerebrale în spitale s-au dublat comparativ cu săptămâna precedentă, a raportat agenţia de presă Fars.

În fiecare an, în această perioadă a anului, poluarea atinge niveluri ridicate în Teheran – o aglomerare urbană situată între 1.400 şi 1.800 de metri – din cauza aşa-numitului fenomen de inversiune termică: aerul rece la altitudine împiedică aerul cald şi poluat să se degajeze. Absenţa ploii de la începutul toamnei a agravat problema în acest an.