DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Polonia a anunţat joi că va cere Uniunii Europene să creeze un fond de stabilizare pentru Belarus în valoare de cel puţin un miliard de euro, în contextul manifestaţiilor fără precedent care zguduie această fostă republică sovietică în urma alegerilor prezidenţiale contestate de 9 august, potrivit AFP şi Reuters, transmite şi agerpres.

„Fondul ar trebui să fie unul semnificativ, de cel puţin un miliard de euro în această etapă”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto), într-o conferinţă de presă comună la Vilnius cu omologul său lituanian Saulius Skvernelis.


Citeşte şi: Bill Barr vrea acuzarea pentru REVOLTĂ a manifestanţilor americani

Morawiecki, al cărui apel la un ‘Plan Marshall’ pentru Belarus face trimitere la reconstrucţia Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial, a spus că această asistenţă financiară ar face parte dintr-un plan de sprijin mai amplu pe care îl va propune Consiliului European ce va avea loc la 24 şi 25 septembrie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea de asemenea să contribuie la acest ajutor financiar menit a sprijini moneda naţională a Belarusului, a-i stabiliza economia şi a-i permite ţării să se poată împrumuta singură, a declarat premierul polonez.

Planul include de asemenea deschiderea pieţelor din UE pentru companiile din Belarus şi relaxarea procesului de obţinere a vizelor pentru cetăţenii acestei ţări, pentru ca economia Belarusului să-şi reducă din dependenţa faţă de energia ieftină din Rusia, a mai explicat el.

Citeşte şi: Un general de armată preia conducerea luptei anti-COVID în Brazilia

Însă de la această deschidere ar trebui excluşi „oamenii de afaceri care sunt împotriva libertăţii şi sprijină actualul guvern din Belarus”, a declarat Morawiecki.

El a precizat că Lituania şi partenerii Poloniei din Grupul de la Visegrad – Ungaria, Cehia şi Slovacia – sprijină planul.

Cotidianul polonez Rzeczpospolita a scris joi că propunerea de ajutor va fi condiţionată de o decizie a contestatului preşedinte belarus Aleksandr Lukaşenko de a permite organizarea de alegeri prezidenţiale libere.