DISTRIBUIȚI
Reuters

Polonia ar trebui să acţioneze ca ‘integrator’ în interiorul comunităţii transatlantice, a afirmat duminică premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează euractiv.com., potrivit agerpres.

”Comunitatea transatlantică care până acum a construit o bază pentru stabilitatea politică şi economică prin ‘Pax Americana’ se zdruncină. Indubitabil, avem nevoie de o regândire a rolului Poloniei în Europa în cadrul comunităţii transatlantice, a Poloniei ca integrator”, a declarat şeful executivului de la Varşovia, care a remarcat şi turbulenţele actuale cauzate de pandemia de COVID-19.


Citește și: Turcia retrimite o navă de explorare în Mediterana de Est

Morawiecki a adăugat că interesele Poloniei includ ‘consolidarea NATO şi a comunităţii transatlantice în faţa ameninţărilor aflate dincolo de frontiera noastră estică, atât ameninţări apropiate, cât şi îndepărtate, unde puterea Chinei sporeşte şi nu putem să se ascundem capetele în nisip”.

În anii următori, cele mai importante provocări sunt tranziţia energetică şi mediul în schimbare, a opinat premierul Poloniei, care a menţionat că ţările Europei Occidentale sunt capabile să se dezvolte în secolele al XIX-lea şi al XX-lea ca rezultat al revoluţiilor industriale succesive, neglijând şi distrugând mediul lor natural.

Citește și: Masca devine OBLIGATORIE în toate spațiile publice din Slovacia

Tranziţia energetică trebuie să fie corectă şi să ia în calcul istoria Poloniei în raport cu ţările occidentale, a spus Mateusz Morawiecki. ‘Vrem să devenim independenţi de gazul rusesc şi de petrolul arab; noi nu avem aceste resurse”, a explicat el.