DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Polonia trebuie să ceară compensaţii pentru pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat duminică dimineaţa premierul polonez Mateusz Morawiecki, în oraşul Gdansk, cu ocazia festivităţilor de comemorare a 80 de ani de la izbucnirea războiului, informează dpa, potrivit agerpres.

„Trebuie să vorbim despre pierderile noastre… Trebuie să cerem adevărul şi trebuie să cerem compensaţii”, a spus Morawiecki, citat de agenţia PAP.


Citește și: Cel puţin 40 de lideri jihadişti, ucişi într-un atac american în Siria

Pierderile cauzate de Germania în timpul acelui război au fost de câteva ori mai mari decât cele pe care le-a cheltuit Polonia pentru a crea statul după Al Doilea Război Mondial şi pentru dezvoltarea acestei ţări tinere, a spus Morawiecki.

Premierul polonez a vorbit de la Westerplatte, peninsula atacată de forţele Germaniei fasciste la 1 septembrie, prima zi a ceea ce a devenit un război global care a durat şase ani.

Polonia a pierdut circa 6 milioane de cetăţeni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv 3 milioane de evrei.

Războiul a fost „un genocid de proporţii gigantice, un genocid asupra naţiunii poloneze”, a spus premierul Morawiecki. În timpul războiului, Polonia a apărat valori fundamentale ale civilizaţiei europene, precum libertatea şi demnitatea fiinţei umane, a adăugat el.

Citește și: Cel puţin patru morţi în urma prăbuşirii unui elicopter în Norvegia