DISTRIBUIȚI
Politico Europe

Un număr de 17.500 de militari din zece ţări membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) participă la exerciţiile militare care au început miercuri în Polonia şi în cele trei republici baltice – Estonia, Letonia şi Lituania, a anunţat Ministerul polonez al Apărării, informează dpa, scrie Agerpres.

Exerciţiile ‘Anakonda’ sunt cele mai mari pe care le-a găzduit vreodată Polonia, cu 12.500 de militari polonezi angrenaţi în antrenamente de pregătire pe teritoriul ţării. Alţi 5.000 de militari iau parte la exerciţii în Estonia, Letonia şi Lituania.


Citește și : Aproape jumătate din locuitorii Republicii Centrafricane au nevoie de ajutor alimentar de urgenţă (ONU)

Aceste exerciţii militare vor dura până la 16 noiembrie şi au drept scop pregătirea cooperării între unităţi individuale.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, mai multe state din Europa de Est, în special Polonia şi republicile baltice, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu securitatea lor. SUA au desfăşurat de la începutul crizei efective militare în regiune, în speranţa descurajării Rusiei, iar NATO şi-a suplimentat prezenţa la frontierele estice ale celor patru ţări.

Polonia a cerut de ceva timp desfăşurarea unor efective militare americane mai numeroase pe teritoriul polonez, Varşovia sugerându-i preşedintelui american Donald Trump oportunitatea înfiinţării unei baze permanente sub numele de ‘Fort Trump’. SUA nu au anunţat deocamdată o decizie în această problemă.

Citește și : Curtea de Justiţie a UE a fixat pe 27 noiembrie o audiere asupra unui caz privind procesul Brexitului