DISTRIBUIȚI

Polonia şi Lituania şi-au rechemat pentru consultări ambasadorii din Belarus, după ce Minskul a cerut ca aceste ţări să-şi reducă prezenţa lor diplomatice pe teritoriul belarus, a anunţat marţi, într-un comunicat, ministrul lituanian al afacerilor externe Linas Linkevicius, informează dpa, potrivit agerpres.

Această decizie survine după „consultări intensive” cu alţi miniştri de externe ai ţărilor din UE, printre care cel polonez Zbigniew Rau şi cel german Heiko Maas, precum şi cu Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell.


Citeşte şi: Trump: ‘Ieşiţi din case, dar rămâneţi prudenţi!’ – VIDEO

„Scopul nostru este să menţinem contactele diplomatice pe cât de mult posibil. Noi am transmis, de asemenea, acest mesaj părţii belaruse, cu care am convenit până acum că plecarea temporară a ambasadorilor noştri pentru consultări va ajuta la reducerea tensiunilor şi la menţinerea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasador”, a subliniat Linkevicius.

Problema reducerii personalului diplomatic este încă în curs, însă, dacă Belarus va insista asupra reducerii numărului de diplomaţi polonezi şi lituanieni pe teritoriul său, este de aşteptat ca o măsură similară să-i fie cerută şi Belarusului, potrivit oficialului lituanian.

Potrivit unei informaţii publicate pe Tut.by, un site web belarus, şi ambasadorul german din Belarus va fi rechemat pentru consultări şi urmează să plece marţi de la Minsk la Berlin.

Citeşte şi: Manifestanţii din Kîrgîzstan au pătruns în sediul puterii şi l-au eliberat pe fostul preşedinte – VIDEO

Polonia şi Lituania servesc drept refugiu pentru disidenţi belaruşi forţaţi să plece din ţara lor din cauza faptului că au protestat împotriva alegerilor prezidenţiale din 9 august, pe care ei le consideră fraudate şi care i-au oferit un nou mandat prezidenţial lui Aleksandr Lukaşenko.

Astfel, Lituania este noua casă a Svetlanei Tihanovskaia, care s-a clasat în alegeri pe locul doi după Lukaşenko, potrivit datelor oficiale contestate. Susţinătorii ei afirmă că Svetlana Tihanovskaia a câştigat alegerile.