DISTRIBUIȚI

Şefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a respins duminică „şantajul” Uniunii Europene care urmăreşte să forţeze Polonia să accepte partea sa din cotele obligatorii de repartiţie a miilor de solicitanţi de azil venind dinspre Italia şi Grecia, relatează AFP.

„Nu vom ceda şantajului că ne vor tăia o parte din fondurile europene pentru a ne pedepsi pentru că nu acceptăm relocarea migranţilor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, a afirmat Szydlo, într-un interviu acordat revistei de dreapta Sieci, un fragment din care a fost publicat duminică de site-ul internet wPolityce.


Comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos a anunţat la sfârşitul lunii iulie că Bruxellesul va declanşa o a doua fază a procedurii de infringement lansată în iunie împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei pentru refuzul lor de a accepta cota de refugiaţi alocată de către Bruxelles.

Cele trei ţări ar putea face obiectul unor represalii, ceea ce ar însemna, potrivit Varşoviei, o reducere a fondurilor europene.

„Fondurile europene şi politica de coeziune sunt piloni ai Uniunii Europene la fel ca libertatea de mişcare a bunurilor şi serviciilor. Avem dreptul aici… Insistăm ca tratatele europene să fie respectate şi respingem dictatul celor mai mari ţări” cu privire la problema cotelor, a adăugat premierul polonez.

Declaraţiile Beata Szydlo intervin la trei zile înainte ca Curtea de Justiţie a UE să se pronunţe în cazul recursurilor înaintate de Ungaria şi Slovacia împotriva planului de „relocare” lansat în 2015 pentru a slăbi presiunea enormă exercitată de fluxul de migranţi asupra Italiei şi Greciei. Avocatul general al Curţii preconizează respingerea acestora.

Planul european în cauză prevedea distribuirea a aproximativ 160.000 de persoane în doi ani din Italia şi Grecia spre alte ţări UE, cu criterii de eligibilitate restrictivă, referindu-se astfel la solicitanţii care au practic şanse sigure să obţină dreptul de azil, cum ar fi sirienii şi eritreenii.

În aproape doi ani, doar puţin peste 24.000 de solicitanţi au beneficiat până acum de acest lucru, în timp ce mai mult de un milion de migranţi au debarcat pe coastele celor două ţări mediteraneene în 2015. Cei mai mulţi dintre ei şi-au urmat călătoria spre nordul Europei. Polonia nu a primit însă niciunul.

Şefa guvernului, membră a Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator naţionalist) a respins din nou acuzaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căruia Varşovia merge „împotriva intereselor europene” în multe dosare.

Sunt afirmaţii „neadevărate, o manipulare oribilă”, a declarat Szydlo, adăugând:”Vrem să fim în UE, noi aparţinem acesteia”.