DISTRIBUIȚI
dpa

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a avertizat vineri Polonia că un proiect de lege actual care interzice avortul în cazul unei malformaţii fetale este incompatibil cu angajamentele ţării în materie de drepturi ale omului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Avertismentul a fost publicat de comisarul Muiznieks în ziua în care oponenţii acestui proiect de lege organizează o „vinere neagră” – demonstraţii ample care urmează să înceapă după-amiază la Varşovia şi în alte oraşe din Polonia.


Citeşte şi: Focuri de armă şi luare de ostatici într-un supermarket din Franţa

Dacă textul prezentat de comitetul „Stop Avort” este adoptat de Parlament, ceea ce pare posibil, întreruperea voluntară a sarcinii va fi autorizată numai în două cazuri: riscul pentru viaţa sau sănătatea mamei şi sarcina rezultată în urma unui viol sau a unui incest.

Legea „va elimina posibilitatea întreruperii sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, chiar şi în cazurile în care o astfel de malformaţie este fatală”, a scris comisarul pentru drepturile omului. „O astfel de dispoziţie ar fi incompatibilă cu obligaţiile Poloniei faţă de legea internaţională a drepturilor omului”, a adăugat el.

În concluzie, Nils Muiznieks cere parlamentului polonez să „respingă această propunere legislativă şi orice altă propunere care vizează să limiteze accesul femeilor la drepturile lor privind sexualitatea şi procrearea”.

Citeşte şi: CINCI români printre persoanele decedate în urma exploziei de la uzina chimică din Cehia (MAE)

Pentru membra comitetului „Stop Avort”, Kaja Godek, „această lege reprezintă fiecare zi a vieţii a trei fiinţe umane”. Potrivit acesteia, malformaţiile au stat în 2016 la baza a 1.046 – adică 96% – din avorturile legale practicate în Polonia.

Organizatorii „vinerii negre” afirmă că la protest vor participa mii de persoane. Protestatarii ar urma să meargă în faţa Parlamentului şi apoi să mărşăluiască prin Varşovia până la sediul partidului conservator de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care este favorabil proiectului de lege, acesta fiind sprijinit şi de episcopii catolici.