DISTRIBUIȚI
Pinterest

Polonia l-a convocat marţi pe ambasadorul Suediei pentru a protesta împotriva unui nou refuz al acestei ţări de a-l extrăda pe judecătorul din epoca stalinistă Stefan Michnik, care a dictat condamnări la moarte împotriva mai multor opozanţi ai regimului comunist, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„I-am transmis indignarea noastră ambasadorului în urma refuzului de a-l extrăda pe Stefan Michnik”, decis de un tribunal suedez la începutul lui februarie, a declarat presei adjunctul ministrului polonez de externe, Szymon Szynkowski vel Sek.


Citește și : Macron : Franţa şi Georgia vor să deschidă ”o nouă pagină” în relaţiile lor

Polonia cere de mai mulţi ani extrădarea fostului judecător, în vârstă de 90 de ani, care trăieşte de la sfârşitul anilor 1960 în Suedia. Varşovia îl acuză pe Stefan Michnik că a comis în jur de 30 de crime, printre care condamnările la moarte ale unor opozanţi ai regimului comunist în anii 1950 „bazându-se pe probe fabricate”.

Toţi opozanţii condamnaţi de acest om au fost reabilitaţi după ”dezgheţul” Hruşciov în 1956.

Tribunalul suedez care a refuzat să-l extrădeze pe Michnik estimează că faptele care îi sunt reproşate s-au prescris şi subliniază că el a devenit cetăţean suedez, însă Varşovia afirmă că este vorba despre crime împotriva umanităţii, care prin esenţa lor sunt imprescriptibile.

„Argumentele potrivit cărora este vorba de chestiuni uitate, prescrise, prezentate de partea suedeză, sunt inacceptabile pentru noi. Reacţia trebuie deci să fie fermă”, a subliniat ministrul adjunct polonez.

„Ne-am exprimat speranţa că Suedia, în calitate de ţară care condamnă crimele împotriva umanităţii, îl va extrăda pe Stefan Michnik sau va declanşa alte demersuri prevăzute de lege pentru judecarea actelor sale”, a adăugat el.

Citește și : Statele bogate, tot mai puţin disponibile să preia refugiaţi în cadrul programului ONU (UNHCR)

Tribunalul din Uppsala a mai refuzat o cerere a Poloniei de a-l extrăda pe judecător în 2010 invocând, la fel ca şi astăzi, prescrierea actelor sale şi cetăţenia sa suedeză.

Potrivit agenţiei PAP, dovezile aduse de această dată împotriva fostului judecător sunt mai importante decât în 2010.

Stefan Michnik este fratele vitreg al istoricului Adam Michnik, un fost disident director al principalului cotidian polonez Gazeta Wyborcza şi unul dintre mentorii opoziţiei faţă de conservatorii la putere la Varşovia, notează AFP.