DISTRIBUIȚI
Sputnik

Polonia este gata să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA, şi cere şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă la fel, a transmis marţi într-o declaraţie Ministerul de Externe de la Varşovia, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Congresmeni americani au îndemnat luni administraţia preşedintelui democrat Joe Biden să înlesnească transferul de avioane de luptă către Ucraina, din Polonia şi din alte ţări NATO şi est-europene, după un apel în acest sens făcut sâmbătă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.


Citește și :  Un parlamentar leton a plecat în Ucraina să lupte cu invadatorii ruşi

„Autorităţile Republicii Polone… sunt gata să desfăşoare – imediat şi cu titlu gratuit – toate avioanele lor de tip MiG-29 la baza aeriană Rammstein şi să le pună la dispoziţia guvernului Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, Polonia cere Statelor Unite să ne furnizeze avioane second hand cu capacităţi operaţionale corespunzătoare. Polonia este gata să stabilească imediat condiţiile de achiziţionare a avioanelor”, a anunţat MAE polonez.

Polonia sprijină Kievul cu armament defensiv şi a anunţat că nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, pe motiv că nu este parte directă în conflictul dintre Ucraina – care nu este ţară membră a NATO – şi Rusia, aminteşte Reuters.

„… orice decizii cu privire la livrarea de armament ofensiv trebuie să fie luate de NATO în ansamblul său şi în unanimitate”, a declarat marţi premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său norvegian, la Oslo. „De aceea suntem gata să transferăm întreaga noastră flotă de avioane de luptă la Ramstein, dar nu suntem gata să acţionăm pe cont propriu deoarece, aşa cum am spus, nu suntem parte în acest război”, a mai spus şeful executivului polonez.