DISTRIBUIȚI
Reuters

Polonia a obţinut vineri aprobarea Comisiei Europene pentru a demara o schemă în valoare de 417 milioane euro destinată să ajute companiile cu consum intensiv de energie afectate de preţurile mari la electricitate, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Executivul comunitar a apreciat că acest proiect, care se va derula până la finele anului următor, respectă normele UE privind ajutoarele de stat, destinate să asigure că guvernele statelor membre nu acordă ajutoare incorecte companiilor.


Citește și : Armata siriană OPREȘTE bombardamentele în Idlib

În luna iunie a acestui an, când şi-a anunţat intenţia de a demara acestor program, Guvernul polonez a apreciat că aproximativ 300 de companii ar putea primi despăgubiri pentru preţurile mari la electricitate.

În trecut, Comisia Europeană a criticat Polonia pentru că utilizează în principal cărbune pentru producţia de electricitate. În schimb, Guvernul polonez susţine că această schemă va încuraja companiile să rămână în Polonia şi să nu îşi mute producţia în altă parte.

„Schema va evita o creştere a emisiilor globale de gaze cu efect de seră ca urmare a mutării companiilor în ţări din afara UE unde normele de mediu sunt mai relaxate”, a explicat Comisia Europeană.

Preţurile angro la electricitate în Polonia au crescut anul trecut pe măsură ce costurile emisiilor de carbon şi preţurile la cărbune au crescut, în condiţiile în care cărbunele este responsabil pentru cea mai mare parte a energiei electrice produse în Polonia.

Citește și : Mogherini salută orice progres dincolo de păstrarea acordului nuclear cu Iranul

Companiile care sunt eligibile să primească compensaţii, sub forma returnării unei părţi din costurile cu electricitatea, trebuie să trimită documentele necesare către Autoritatea de reglementare în domeniul energiei până la finele lunii martie a fiecărui an.