DISTRIBUIȚI
wyborcza.pl

Ministerul de Interne polonez a cerut justiţiei să suspende conducerea unei fundaţii care susţine o mişcare de protest împotriva guvernului conservator polonez, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul acuză mişcarea ‘Obywatele RP’ (Cetăţenii Republicii Polone) de ‘incitare la încălcarea legii’ şi cere numirea unui administrator din oficiu, într-un comunicat publicat marţi seara.


Citește și : Amnesty International anchetează crimele comise de ARSA în Myanmar

‘Obywatele RP’ a organizat contra-demonstraţii menite să împiedice sau să perturbe manifestările publice lunare, organizate de partidul conservator de guvernământ pe străzile Varşoviei, de comemorare a dezastrului aerian de la Smolensk, din 2010, în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane.

Contra-demonstraţiile militanţilor cu trandafiri albi au provocat uneori la intervenţia poliţiei, însă urmăririle penale ulterioare nu au condus la condamnări.

Ministerul susţine că în ultimele luni fundaţia ‘Wolni Obywatele RP’ nu a respectat ‘solicitarea sa de încetare a încălcării legii şi a instigării’.

Într-o reacţie postată pe pagina sa de internet, mişcarea susţine că a făcut apel doar la nesupunere civică ‘în caz de încălcare a Constituţiei sau a drepturilor şi libertăţilor civile’, menţionând în special acţiunile sale de ‘blocare a demonstraţiilor organizaţiilor fasciste, de a lupta împotriva interdicţiei privind intrarea cetăţenilor în parlament sau împotriva limitării libertăţii de reuniune în apropierea manifestărilor de comemorare a dramei de la Smolensk’.

Citește și : Ministrul israelian al energiei trimite Uniunea Europeană ‘într-o mie de iaduri’

Dacă instanţa va aproba solicitarea Ministerului de Interne, acesta din urmă ‘va prelua controlul asupra fundaţiei, a activelor sale şi chiar a siglei Obywatele RP’, avertizează mişcarea, spunând că, şi în acest caz, îşi va continua activităţile.

Un tribunal din Varşovia a informat fundaţia că dosarul va fi examinat pe 10 septembrie, a informat agenţia poloneză PAP.