DISTRIBUIȚI
InfoMigrants

Parlamentul polonez a aprobat joi un amendament la legea naţională privind cetăţenii străini care legalizează practica controversată a respingerii la frontieră şi permite ignorarea unei cereri de azil formulate după trecerea ilegală a frontierei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Parlamentul a dat, de asemenea, undă verde proiectului guvernului de a construi un zid pentru a-i împiedica pe migranţi să treacă graniţa, un proiect estimat la 353 de milioane de euro.


Citește și : Atacul cu arcul din Norvegia a fost un ACT TERORIST

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, încearcă în ultimele luni să treacă frontiera UE din Belarus spre Letonia, Lituania şi Polonia.

Potrivit noului amendament, un cetăţean străin arestat la frontiera UE imediat după ce a trecut ilegal va fi obligat să părăsească teritoriul polonez şi i se va interzice temporar intrarea în Polonia şi în spaţiul Schengen pentru o perioadă de ”şase luni până la trei ani”.

Citește și : Papa Francisc susţine ‘obiecţia de conştiinţă’ în rândul personalului medical care refuză practicarea avorturilor

Autorităţile poloneze şi-au rezervat dreptul ”de a lăsa fără examinare” o cerere de protecţie internaţională depusă de un cetăţean străin arestat imediat după trecerea ilegală a frontierei (…) dacă acesta nu a sosit direct dintr-un teritoriu în care viaţa şi libertatea îi sunt ameninţate”

Polonia este acuzată de organizaţii neguvernamentale de practicarea unor metode care constau în escortarea migranţilor arestaţi la frontieră şi forţarea acestora să revină în Belarus.