DISTRIBUIȚI
Warszawa, 09.01.2018. Zaprzysiê¿ony na stanowisko ministra spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz podczas uroczystego powo³ania nowych cz³onków Rady Ministrów, 9 bm. w Pa³acu Prezydenckim w Warszawie. Rekonstrukcja Rz¹du objê³a m.in. ministerstwa spraw zagranicznych, cyfryzacji, zdrowia, rozwoju i finansów, œrodowiska, spraw wewnêtrznych i administracji oraz obrony narodowej. (nlat) PAP/Radek Pietruszka

Polonia va continua să insiste încă un an pentru deschiderea pe teritoriul său a unei baze militare americane permanente, a declarat joi ministrul de externe Jacek Czaputowicz, citat de Xinhua, scrie Agerpres.

Într-un discurs în Seim (camera inferioară a parlamentului de la Varşovia), în prezenţa preşedintelui şi a premierului, ministrul a afirmat că „aspiraţia Poloniei de a deveni centrul prezenţei militare a NATO şi a SUA în regiune este realistă”, iar „întărirea prezenţei militare a NATO pe flancul estic al alianţei nord-atlantice, care include în special cooperarea militară între Polonia şi SUA, rămâne prioritatea noastră”.


Citește și : NATO, preocupat de riscurile pentru securitate ale reţelelor 5G (Stoltenberg)

În prezent, în Polonia sunt staţionaţi, în cadrul unei forţe NATO asigurate prin rotaţie de ţările membre, 4500 de militari americani, inclusiv într-o brigadă cu efective de 3500 de militari la frontiera cu Germania şi într-un grup sub comandă americană în nord-est, din care fac parte şi trupe britanice, croate şi române.

Polonia s-a oferit deja să contribuie cu două miliarde de dolari la costurile unei baze militare americane. Miercuri, subiectul a fost discutat la Varşovia de oficialităţi poloneze în domeniul apărării cu subsecretarul pentru politici din Departamentul Apărării al Statelor Unite, John Rood.

O sursă apropiată de negocierile cu Pentagonul a declarat portalului Defense One din SUA că este vorba „mai degrabă de un angajament pe termen lung privind tipul de prezenţă deja existentă în Polonia decât de o bază americană nouă, cum cred unii”.

Potrivit unei declaraţii făcute miercuri portalului onet.pl, preluat de Xinhua, şeful Biroului Naţional pentru Securitate din Polonia, Pawel Soloch, nu crede că o bază SUA va fi stabilită anul acesta.

Citește și : Rusia: Prelungirea arestului până la sfârşitul lui mai pentru Paul Whelan, acuzat de spionaj

Tot miercuri, generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor NATO din Europa, a declarat Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA că o „combinaţie” de forţe permanente şi prin rotaţie ar fi ideală în Polonia. El a adăugat, conform Defense One, că şi un stat-major permanent ar putea juca un rol în gestionarea fluxului de trupe şi stabilirea de legături cu aliaţii din regiune.