DISTRIBUIȚI

Polonia va creşte perioada între administrarea celor două doze de vaccinuri anti-COVID-19 şi le va inocula o singură doză persoanelor care au fost deja infectate cu coronavirus, a anunţat joi guvernul de la Varşovia, transmite dpa, potrivit agerpres.

Astfel, doza a doua a vaccinului de la Pfizer va fi administrată după 42 de zile, iar rapelul vaccinului de la AstraZeneca va fi făcut la 12 săptămâni de la prima doză.


Citește și : Suedia recomandă vaccinul AstraZeneca şi pentru oamenii în vârstă

Cei care au contractat deja coronavirusul şi s-au vindecat vor primi o singură doză şi doar după şase luni de la testul pozitiv, a precizat Michal Dworczyk, responsabilul campaniei de vaccinare, într-o conferinţă de presă.

Cercetările sugerează că amânarea celei de-a doua doze poate fi făcută fără a dăuna în vreun fel eficacităţii vaccinului, a explicat el.

Amânarea rapelului va însemna că mai multe persoane vor putea primi prima doză – şi, cel puţin parţial, protecţie -, în condiţiile stocurilor limitate în Uniunea Europeană.

Polonia este pe cale să finalizeze campania de vaccinare a cadrelor din educaţie şi va deschide în curând înregistrarea persoanelor între 65 şi 70 de ani, precum şi a celor cu boli cronice, a menţionat oficialul.

Potrivit lui Dworczyk, planul actual este să fie vaccinaţi cel puţin 3,5 milioane de polonezi cu prima doză până la sfârşitul lunii martie.

Deocamdată au fost vaccinate 2,34 milioane de persoane, dintre care 1,28 milioane au primit deja ambele doze.

Citește și : UE ar trebui să-şi vaccineze toţi cetăţenii până la sfârşitul verii

Conform ministrul sănătăţii, Adam Niedzielski, toţi adulţii doritori să se vaccineze ar trebui să o poate face până la sfârşitul vacanţei de vară.

În aceeaşi conferinţă de presă, Michal Dworczyk a spus că Polonia nu intenţionează să cumpere vaccin rusesc Sputnik V.

‘În ce priveşte vaccinul rusesc, nu avem în plan să cumpărăm un astfel de vaccin, dar în privinţa vaccinului chinezesc, analizăm subiectul’, a afirmat el, menţionând doar că ‘nu a fost luată o decizie’ deocamdată.