DISTRIBUIȚI

Polonia comemorează joi 75 de ani de la izbucnirea Revoltei din Varşovia, cea mai mare insurgenţă militară a forţelor de rezistenţă subterane din ţările europene ocupate de nazism şi unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria ţării, relatează DPA, potrivit agerpres.

La 1 august 1944, la ora 17:00, membri ai Rezistenţei poloneze conduşi de Armata Internă (Armia Krajowa) au pus mâna pe arme la Varşovia şi s-au răsculat împotriva ocupantului nazist.


Citeşte şi: Trump îi întinde o mână de ajutor lui Putin

Obiectivul militar era eliberarea Varşoviei de ocupaţia germană înainte de venirea Armatei Roşii sovietice, pentru a preveni crearea unui guvern controlat de sovietici în Polonia.

Totuşi, revolta s-a stins după 63 de zile de lupte, perioadă în care circa 200.000 de polonezi au murit, majoritatea civili. Restul de jumătate de milion de locuitori ai Varşoviei au fost apoi deportaţi, iar oraşul a fost distrus aproape în totalitate.

Citeşte şi: După 14 ani de polemici, Olanda INTERZICE vălul islamic

Autorităţile au pregătit pentru joi un program bogat în evenimente comemorative, cu participarea supravieţuitorilor revoltei şi a unor oficiali naţionali şi locali. La ora 17:00, sirenele vor suna în Varşovia şi în alte oraşe din Polonia pentru a onora victimele şi sacrificiul lor. 

Soldaţii care au luat parte la Revolta din Varşovia nu au luptat doar pentru viitorul Poloniei, dar şi pentru umanitate, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, în ziua în care se împlinesc 75 de ani de la această insurecţie împotriva nazismului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează DPA.

„Ei nu s-au luptat doar pentru supravieţuire, onoare şi viitorul naţiunii. Ei s-au luptat pentru valori de bază precum iubirea de ţară, fidelitate, onoare şi adevăr”, a spus Morawiecki în cadrul unei ceremonii la Muzeul Revoltei din Varşovia, în capitala Poloniei.

„Le datorăm nu doar amintirea noastră, dar şi gratitudinea noastră ca naţiune şi stat, pentru că ei au apărat umanitatea”, a adăugat el.

Luptătorii au apărat Polonia în faţa unui duşman german barbar care nu s-a ferit să omoare civili şi să transforme orice supravieţuitor în sclav, a mai spus premierul.