DISTRIBUIȚI
Reuters

Ministerul de Externe polonez a trimis o notă diplomatică ambasadei ruse la Varşovia, solicitând din nou Moscovei să-i restituie epava avionului în care călătorea, între alţii, preşedintele Lech Kaczynski, şi care s-a prăbuşit în apropiere de Smolensk (vestul Rusiei) în 2010, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Nota diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe polonez a fost trimisă vineri ambasadei Federaţiei Ruse la Varşovia.


Citeşte şi: Un bebeluş din Filipine a murit de coronavirus

„Nicio normă a legislaţiei internaţionale nu oferă temei Rusiei să confişte proprietăţi poloneze”, menţionează MAE polonez într-o postare pe Twitter.

Polonia comemorează vineri zece ani de la tragedia aviatică de lângă Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de înalţi responsabili şi oficialităţi poloneze, între care preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria.

Catastrofa aeriană de lângă Smolensk tensionează relaţiile dintre Moscova şi Varşovia de mai mulţi ani, mai ales că, după un deceniu de la producerea tragediei, epava avionului prezidenţial polonez se află în continuare în Rusia.

Citeşte şi: Mai marii Europei au hotărât un plan de susţinere de 500 de miliarde de euro

În trecut, oficialităţi ruse au declarat că nu pot returna epava deoarece ancheta penală privind prăbuşirea este încă în desfăşurare.

Principala agenţie de investigaţii a Rusiei a transmis vineri într-o declaraţie de presă că depozitează epava ca dovadă în anchetă şi că în repetate rânduri a permis accesul experţilor polonezi la rămăşiţele avionului.