DISTRIBUIȚI

Polonia îi va solicita Curţii de Justiţie a Uniunii europene (CJUE) să monitorizeze sistemul german de desemnare a judecătorilor la tribunalele federale, a anunţat luni ministrul justiţiei polonez Zbigniew Ziobro, transmite dpa, potrivit agerpres.  

Ziobro a spus că va prezenta această propunere guvernului polonez, susţinând că politizarea procesului de desemnare a judecătorilor în Germania încalcă regulile Uniunii Europene.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

”Dacă CJUE a fost de părere că implicarea politicienilor în procedura de selecţie a judecătorilor polonezi ridică un semn de întrebare legat de independenţa lor, atunci Polonia ar pune întrebarea ce influenţă are o implicare de acest fel asupra independenţei viitorilor judecători germani”, a afirmat ministrul polonez.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a început în urmă cu mai mulţi ani o reformă a sistemului judiciar al ţării, pe fondul acuzaţiilor că judecătorii sunt supuşi presiunilor police.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement contra guvernului de la Varşovia, mai multe cazuri ajungând chiar la nivelul Curţii de Justiţie a UE.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

În luna iulie, CJUE a decis că o cameră disciplinară creată în 2018 în cadrul Curţii Supreme poloneze nu garantează deplin independenţa şi imparţialitatea judecătorilor.

Membrii acestei camere sunt selectaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii din Polonia, ai cărui membri sunt numiţi de către parlamentul polonez. Potrivit CJUE, Consiliul Naţional al Magistraturii ”a fost reorganizat semnificativ de executivul şi legislativul poloneze”, iar independenţa sa ”poate ridica dubii justificabile”.