DISTRIBUIȚI

Înfrângerea Poloniei joi în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în disputa privind redistribuirea solicitanţilor de azil în 2015 nu are nicio importanţă practică, consideră guvernul de la Varşovia, potrivit dpa, scrie agerpres.

Deciziile UE cu privire la redistribuirea în 2015 au expirat în septembrie 2017, deci implementarea lor nu mai este posibilă, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Piotr Muller pentru agenţia de presă PAP.


Citește și : Parlamentul European face apel la o atenţie deosebită dezinformării online

Polonia a refuzat să accepte refugiaţi la vremea respectivă, motivând că îşi apără astfel securitatea internă împotriva migraţiei necontrolate.

Conform unei decizii a CJUE, Polonia, Ungaria şi Republica Cehă au încălcat legislaţia UE în timpul crizei refugiaţilor. Cele trei ţări nu ar fi trebuit să refuze punerea în aplicare a deciziilor UE de redistribuire a solicitanţilor de azil din Grecia şi Italia, au decis joi magistraţii instituţiei cu sediul la Luxemburg.

În decizia pronunţată joi, CJUE consideră că cele trei ţări „nu şi-au îndeplinit obligaţiile” prin nerespectarea deciziei luate în comun de UE de a primi o cotă de refugiaţi, deschizând calea unor eventuale sancţiuni pecuniare, potrivit AFP.

Curtea estimează că cele trei ţări „nu pot invoca nici responsabilităţile lor în materie de menţinere a ordinii publice şi de apărare a securităţii interne, nici pretinsa disfuncţionalitate a mecanismului de relocare pentru a se sustrage aplicării acestui mecanism”.

Citește și : Pandemia de coronavirus a redus prețurile alimentelor pe plan mondial

La sfârşitul anului 2017, Comisia Europeană sesizase CJUE, constatând că cele trei ţări refuzaseră cotele lor de primire a refugiaţilor decise în cadrul programului de repartizare pe stat membru a zeci de mii de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, lansată în 2015 şi care s-a încheiat în septembrie 2017.

Polonia şi Ungaria nu au primit niciun refugiat, Republica Cehă mulţumindu-se să primească 12, dezangajându-se ulterior de program.