DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A driver unloads a truck at a grain store during barley harvesting in the village of Zhovtneve, Ukraine, July 14, 2016. REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Construirea unor silozuri pentru stocarea provizorie a cerealelor în Polonia la frontiera cu Ucraina, aşa cum a propus preşedintele american Joe Biden ca soluţie pentru exportul cerealelor ucrainene, ar dura 3-4 luni, a declarat miercuri ministrul polonez al agriculturii, potrivit Reuters, scrie agerpres

”Propunerea preşedintelui Biden este o idee interesantă, dar ea necesită soluţionarea mai multor detalii, inclusiv locaţia, infrastructura, finanţarea, proprietatea”, a atenţionat într-un mesaj pe Facebook ministrul Henryk Kowalczyk.


Citește și : Stoltenberg ‘îi duce cu zăhărelul’: Livrarea către Ucraina a unor arme grele NATO ‘necesită timp’

”Trebuie să avem de asemenea în vedere că finalizarea acestui tip de investiţii durează trei-patru luni”, a adăugat oficialul polonez.

De când Rusia a lansat agresiunea militară asupra Ucrainei şi a blocat porturile acesteia la Marea Neagră exporturile de cereale ucrainene s-au prăbuşit, iar Ucraina are acum în silozuri peste 20 de milioane de tone de cereale şi nu mai dispune de capacităţi libere de stocare pentru noua recoltă.

Prin urmare, preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că de-a lungul frontierei poloneze cu Ucraina vor fi ridicate silozuri temporare unde vor fi depozitate cereale ucrainene în vederea exportului acestora pe rute alternative celor care pleacă din porturile de la Marea Neagră.

Polonia a precizat că poate creşte capacitatea de tranzit a cerealelor ucrainene cu până la 1,5 milioane de tone pe lună, dar creşteri suplimentare de capacitate sunt dificil de realizat, din cauza dificultăţilor logistice precum numărul insuficient al vagoanelor de marfă sau ecartamentul diferit al căilor ferate ucrainene faţă de cel al ţărilor europene.

Citește și :  Peskov: Discuţiile rămân esenţiale în relaţiile ruso-americane