DISTRIBUIȚI

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat joi că ţara sa a livrat „deja” Ucrainei cele 10 tancuri Leopard 2A4 suplimentare care îi fuseseră promise, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Vorbim de un batalion de tancuri grele care, în cazul Poloniei, au fost deja livrate, iar în cazul aliaţilor noştri, vor fi livrate Ucrainei foarte curând’, a declarat Blaszcak presei.


Citeşte şi: Putin, Zelenski sau românii ar putea lua Moldova?

Polonia a promis la sfârşitul lunii ianuarie trimiterea a 14 tancuri Leopard 2 în total Kievului, iar primele patru au fost livrate în 24 februarie, când s-a împlinit un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

‘Pe lângă cele 14 tancuri poloneze Leopard, în acest batalion mai intră opt tancuri canadiene, opt tancuri norvegiene şi, de asemenea, şase tancuri spaniole’, a declarat ministrul.

Blaszczak a indicat că Spania va livra ‘poate încă patru tancuri suplimentare’ după ce a discutat cu omologul său spaniol Margarita Robles.

Potrivit ministrului polonez, ‘formarea tanchiştilor ucraineni s-a încheiat deja’.

Blaszczak a subliniat de asemenea că ‘a început crearea unui centru responsabil de mentenanţa şi repararea tancurilor livrate Ucrainei’.

‘Am discutat despre aceasta cu omologul meu german’ Boris Pistorius, a indicat ministrul polonez al apărării, potrivit căruia piesele de schimb pentru aceste vehicule blindate de concepţie germană constituie o ‘provocare’, întrucât producerea lor ‘a fost oprită acum 20 de ani’. ‘Suntem dispuşi să o reluăm, desigur în cooperare cu Germania’, a insistat el.

Citeşte şi: Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina; există riscuri de escaladare a conflictului (raport SUA) – Black News

Polonia este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Ucrainei după ce Rusia şi-a lansat invazia împotriva acesteia acum mai bine de un an.

Varşovia şi-a sporit propriile achiziţii de armament, ridicându-şi bugetul pentru apărare la peste 4% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2023.