DISTRIBUIȚI
polskatimes.pl

Ministrul de externe polonez, Jacek Czaputowicz, a acuzat vineri Franţa că ‘încalcă legislaţia europeană’ prin nerespectarea regulii de menţinere a deficitului public sub pragul de 3% din PIB, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Franţa încalcă legislaţia europeană şi Comisia Europeană închide ochii’, a declarat Jacek Czaputowicz într-un interviu apărut vineri în cotidianul Polska The Times.


Citește și: Un fost senator democrat ar putea prelua șefia Pentagonului

Ministrul polonez a explicat că ‘Franţa depăşeşte nivelul autorizat al deficitului bugetar’, în contextul în care guvernul de la Paris a anunţat un deficit de 3,2% pentru 2019 în urma crizei ‘vestelor galbene’.

‘Comisia Europeană, care trebuie să fie gardianul legislaţiei europene, acceptă o astfel de situaţie. Ea pierde astfel posibilitatea de a face presiune asupra unor ţări precum Italia ori Spania care cer un tratament egal’, a adăugat oficialul polonez.

‘Abandonarea reformelor (în Franţa) demonstrează slăbiciunea statului. Cum Uniunea Europeană este un sistem de vase comunicante, această situaţie pune în pericol toată comunitatea’, a subliniat el.

‘Introducerea de reguli ferme privind limitarea deficitului bugetar nu s-a făcut fără motiv. Depăşirea pragului de 3% riscă să provoace o criză financiară, perturbă concurenţa şi împinge statele spre protecţionism’, a mai argumentat ministrul polonez.

Întrebat în legătură cu recenta sa declaraţie în care numea Franţa ‘bolnavul Europei’, Czaputowicz a explicat că a intenţionat să spună că ‘Franţa are nevoie de reforme care sunt foarte dificil de pus în aplicare, după cum constată majoritatea observatorilor’.

Citește și: Polițiștii britanici se pregătesc de tulburări violente în Irlanda de Nord

‘Relaţiile noastre cu Franţa sunt corecte şi sper că se vor îmbunătăţi tot mai mult’, a adăugat Jacek Czaputowicz, menţionând că ‘speră că vizita preşedintelui (Emmanuel) Macron în Polonia va avea loc în curând, poate chiar în prima jumătate a anului’.

Relaţiile dintre Franţa şi Polonia s-au răcit după ce Varşovia a renunţat pe neaşteptate în 2016 la un contract substanţial de achiziţie de elicoptere militare Caracal.

Ambasadorul francez la Varşovia, Pierre Lévy, s-a declarat ‘şocat’ de afirmaţiile anterioare ale lui Jacek Czaputowicz, întrebându-se ‘dacă autorităţile poloneze vor cu adevărat să-şi îmbunătăţească relaţiile’ cu Parisul.