DISTRIBUIȚI
A view shows the Russian-controlled Zaporizhzhia Nuclear Power Plant during a visit by members of the International Atomic Energy Agency (IAEA) expert mission, in the course of Ukraine-Russia conflict outside Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine, in this picture released September 2, 2022. International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a distribuit pastile de iod pompierilor pentru a le da apoi oamenilor în caz de expunere radioactivă, a declarat joi un ministru adjunct , informează mediafax.

„După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporizhzhia, am decis să luăm măsuri din timp, să distribuim iod”, a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat de radio Radio Zet, citat de Reuters.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

„Aș dori să-i asigur pe toți cetățenii că sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care… sper că nu se va întâmpla”, a adăugat el.

Se consideră că iodul protejează organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în caz de expunere radioactivă.

Bombardamentele de la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – au avariat clădirile din apropierea celor șase reactoare ale sale și au retezat cablurile de alimentare, existând riscul unei catastrofe nucleare care ar afecta țările vecine.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din jurul centralei.

Șeful agenției atomice a Națiunilor Unite a declarat miercuri că nu va renunța la planul de creare a unei zone de protecție în jurul centralei Zaporojie, în ciuda anunțului Rusiei de a mobiliza noi trupe și de a organiza un referendum în regiune.