DISTRIBUIȚI
Culture.pl

Conservatorii la putere în Polonia au înfiinţat o comisie parlamentară însărcinată să examineze valoarea compensaţiilor legate de-Al Doilea Război Mondial pe care le cer Germaniei, a anunţat vineri preşedintele acestei comisii, scrie AFP. 

„Vrei să ne demarăm activitatea în parlamentul polonez care se va încheia cu o analiză a sumei estimate pe care Germania o datorează Poloniei”, a declarat şeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk, pentru agenţia poloneză de presă PAP.


Acest parlamentar din cadrul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) a adăugat că nu a fost stabilit niciun termen legat de rezultatul evaluării.

Chestiunea compensaţiilor de război germane, considerată ca încheiată de mai mulţi ani, a fost relansată la 28 iulie de şeful partidului conservator naţionalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski.

În cursul lunii septembrie, premierul polonez, Beata Szydlo, provenită tot din rândurile PiS, a apreciat că ţara sa are „dreptul” la compensaţii.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a răspuns la acea dată că problema a fost reglată deja când „Polonia a adoptat o decizie cu caracter obligatoriu, în august 1953 (…), pentru a renunţa la noi compensaţii de război”.

Guvernul conservator de la Varşovia contestă validitatea acordului din 1953, un dictat impus de Uniunea Sovietică, în opinia sa.

La jumătatea lunii septembrie, preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, şi omologul său polonez, Andrzej Duda, au convenit că este necesară o „discuţie calmă” pentru a trata această chestiune.

Ministerele poloneze de externe şi de interne au estimat că potenţialele compensaţii s-ar putea ridica la 1.000 de miliarde de dolari (850 de miliarde de euro).

În timpul războiului, Polonia a fost prinsă între două fronturi, deschise de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Circa şase milioane de polonezi, dintre care vreo trei milioane de evrei, au fost ucişi sub ocupaţia nazistă din perioada 1939-1945, iar capitala Varşovia a fost distrusă complet.

Potrivit unui recent sondaj, 51% dintre polonezi se opun pretenţiilor de compensaţii din partea Germaniei, în timp ce 24% sunt favorabili.

La începutul lunii, episcopii puternicei Biserici Catolice poloneze au adresat un avertisment guvernului conservator naţionalist în legătură cu riscul „de a anihila” încrederea şi reconcilierea germano-poloneze.