DISTRIBUIȚI
Reuters

Speranţele partidelor suveraniste europene de a forma un bloc puternic în noul Parlament European (PE) au primit o lovitură miercuri, când partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a exclus posibilitatea de a se alătura unui asemenea grup, din cauza divergenţelor profunde privind relaţiile cu Rusia, un refuz venind şi din Regatul Unit din partea Partidului pentru Brexit condus de Nigel Farage, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Partidul italian Liga al vicepremierului Matteo Salvini a fost unul dintre principalii învingători ai scrutinului european din 26 mai şi s-a străduit să convingă partidele naţionaliste europene să lase la o parte divergenţele dintre ele şi să formeze în noul legislativ european Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN), formată din zece partide.


Citește și: O femeie din Bangladesh va sta 42 de ani la închisoare pentru terorism

”Referitor la dl. Salvini, aici avem o problemă, pentru că el vrea să creeze un nou grup cu formaţiuni pe care noi nu le putem accepta”, a explicat preşedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, menţionând Adunarea Naţională franceză (RN) condusă de Marine Le Pen sau Alternativa pentru Germania (AfD).

Aceste două formaţiuni, precum şi Liga lui Salvini, au relaţii relativ bune cu Rusia, abordare pe care formaţiunea PiS, cantonată în tradiţionala neîncredere a polonezilor faţă de Moscova, nu o împărtăşeşte, deşi susţine poziţia lui Salvini şi a celorlalte partide europene din respectivul grup de a fi consolidată în UE suveranitatea statelor naţionale în faţa Bruxelles-ului.

Partidul lui Kaczynski a înregistrat o victorie clară la alegerile europene, obţinând 26 din cele 51 mandate de europarlamentar alocate Poloniei. Formaţiunea PiS va rămâne probabil în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor europeni (ECR).

Citește și: Un balon cu aer cald S-A PRĂBUȘIT în Germania: 11 oameni sunt răniți! – FOTO

Tot miercuri, Partidul pentru Brexit, condus de euroscepticul Nigel Farage şi care a obţinut 29 din cele 72 de mandate ale Regatului Unit în Parlamentul European, a anunţat că nu se va alătura nici el grupului EAPN, fără să motiveze deocamdată decizia.

Şi guvernul premierului ungar Viktor Orban s-a arătat anterior reticent faţă de posibilitatea ca partidul acestuia, Fidesz, să se alăture grupului format la iniţiativa lui Salvini.