DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţistul britanic victimă colaterală a otrăvirii, în martie 2018, a fostului agent rus Serghei Skripal, la Salisbury (sud-vestul Marii Britanii), a revenit la locul de muncă, a anunţat marţi poliţia comitatului Wiltshire, informează AFP, potrivit agerpres.

Sergentul detectiv Nick Bailey a fost cel care a percheziţionat domiciliul lui Serghei Skripal împreună cu doi colegi, după ce fostul spion şi fiica lui au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă publică, în 4 martie, otrăviţi cu Noviciok, agent neurotoxic de concepţie sovietică. În pofida echipamentului său de protecţie, poliţistul a fost la rândul său contaminat cu agentul neurotoxic, care era aplicat pe mânerul uşii de intrare în locuinţă. Două zile mai târziu, el a fost spitalizat într-o stare critică. Autorizat să părăsească spitalul la 22 martie, Bailey şi-a reluat acum munca.


Citește și : Miniştri britanici vor avea o conferinţă la telefon cu oameni de afaceri după votul asupra acordului privind Brexit-ul (surse)

„El se recuperează bine, încă eu suspectez că recuperarea sa psihologică va lua ceva timp, la fel ca pentru oricine ar fi fost expus unui lucru atât de oribil”, a declarat marţi comisarul poliţiei din Wiltshire, Angus Macpherson, într-un interviu pentru BBC. „El va primi tot sprijinul de care va avea nevoie”, a adăugat el.

Serghei Skripal, 67 de ani, şi fiica sa Iulia Skripal, au fost victimele unei operaţiuni de care Londra acuză Rusia, ca represalii pentru colaborarea acestuia cu MI6, serviciile de informaţii externe ale Marii Britanii. Astăzi, ei sunt recuperaţi şi protejaţi de serviciile de securitate britanice.

Revenirea la muncă a sergentului Bailey survine în condiţiile în care operaţiunile pentru decontaminarea casei lui Serghei Skripal au început la 7 ianuarie. Acoperişul actual trebuie înlăturat de o echipă de militari specializaţi în decontaminare, apoi înlocuit.

Citește și : Dăncilă : Nu se poate vorbi despre activarea articolului 7 în cazul României; nu este încălcat statul de drept

În afară de cei doi Skripal şi de Bailey, un cuplu de la Salisbury a fost otrăvit la mai multe luni după acest caz. Ei au găsit o sticluţă de parfum care a servit pentru stropirea mânerului de la uşa casei lui Serghei Skripal. Dawn Sturgess, 44 de ani, a murit la începutul lui iulie în urma otrăvirii. Ea a stropit conţinutul sticlei direct pe pielea sa, crezând că este un parfum.