DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AFP

Autorităţile turce au arestat un cetăţean rus, presupus membru al grupării Statul Islamic (SI), care pregătea un atac asupra unei baze militare din sudul Turciei, a informat joi agenţia de presă Anadolu, relatează AFP, conform agerpres.

Renat Bakiev a încercat să obţină o dronă pentru a ataca fie baza militară de la Incirlik, din sudul Turciei, fie un avion de acolo, a informat Anadolu, citând un comunicat al autorităţilor turce.


Citeşte şi: Accident teribil în Londra. Un autobuz supraetajat a intrat cu viteză într-un magazin. Mai mulţi oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

Agenţia precizează că suspectul a cerut Statului Islamic, prin aplicaţia de mesagerie criptată Telegram, să-i furnizeze 2.800 de lire turceşti (circa 800 de dolari) pentru a pregăti acest atac.

Baza Incirlik, situată aproape de graniţa cu Siria, este folosită de coaliţia internaţională condusă de SUA pentru operaţiunile sale împotriva grupării SI.

Bakiev, care a recunoscut că este membru al organizaţiei jihadiste, intenţiona de asemenea să atace comunitatea alevi, o minoritate musulmană progresistă, adaugă Anadolu.

În ultimii doi ani, Turcia a fost ţinta a numeroase atentate atribuite sau revendicate de SI. Ultimul, comis asupra unei discoteci din Istanbul în noaptea de Anul Nou, s-a soldat cu moartea a 39 de persoane. De atunci, jihadiştii nu au mai comis niciun atac pe teritoriul turc, însă autorităţile reţin cu regularitate presupuşi „terorişti”.