DISTRIBUIȚI
iol

Poliţia sud-africană a tras vineri cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor din oraşul Mahikeng (nord-vest), unde este aşteptat să sosească la mijlocul zilei preşedintele Cyril Ramaphosa, reîntors în grabă în ţara sa de la Londra, unde participa la un summit al Commonwealth, informează AFP, potrivit agerpres.

Poliţiştii au respins, cu ajutorul gloanţelor de cauciuc, câteva zeci de manifestanţi care li se opuneau pe un drum din pământ în capitala provinciei Nord-Vest, potrivit imaginilor transmise de postul de ştiri eNCA.


Mahikeng este de mai multe zile scena unor proteste violente împotriva corupţiei, lipsei de servicii publice şi de locuri de muncă.

Manifestanţii cer demisia premierului provinciei de Nord-Vest, Supra Mahumapelo, membru al ANC, pe care îl acuză de corupţie.

Ministrul Poliţiei, Bheki Cele, s-a deplasat vineri dimineaţa la Mahikeng, unde a discutat cu manifestanţi furioşi, care au denunţat în special lipsa de electricitate şi drumurile în stare proastă, precum şi reacţia violentă a forţelor de poliţie în această săptămână. După sfârşitul oficial al regimului de apartheid, în 1994, „nimic nu s-a schimbat pentru noi”, i-a explicat un manifestant.

De la începutul incidentelor, mai devreme săptămâna aceasta, magazine au fost jefuite, vehicule au fost incendiate şi 23 de persoane au fost arestate în provincia Nord-Vest, potrivit poliţiei, care a cerut întăriri.

O persoană a fost ucisă joi, potrivit postului eNCA, însă poliţia nu a fost în măsură să confirme deocamdată această informaţie.

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal în Florida

Citeşte şi: Zeci de răniţi în urma coliziunii a două trenuri în gara centrală din Salzburg (Austria)