DISTRIBUIȚI
AP News

Poliţiştii americani l-au neutralizat pe autorul atacului din această noapte de la Dayton în mai puţin de un minut, a afirmat duminică primăriţa oraşului din Ohio, Nan Whaley. Totuşi, în acest răstimp, trăgătorul a reuşit să ucidă nouă oameni şi să rănească alţi 27, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„În mai puţin de un minut, primii poliţişti din Dayton sosiţi la faţa locului l-au neutralizat pe trăgător”, a spus Whaley într-o conferinţă de presă, precizând că din cei 27 de răniţi 15 au fost externaţi.


Citește și : Un nou atac armat în SUA – Zece morți și 16 răniți în Ohio

Suspectul, despre care Whaley nu a spus dacă a fost identificat, a folosit o puşcă de asalt cu cartuşe de mare capacitate, avea muniţii suplimentare şi purta o vestă antiglonţ, a adăugat ea.

Duminică seara în oraşul cu 140.000 de locuitori din nord-estul SUA urma să se desfăşoare un priveghi în memoria victimelor.

A fost al doilea masacru în mai puţin de o zi din SUA, unde portul de arme este legal şi astfel de drame nu sunt o raritate. Sâmbătă dimineaţa, un bărbat alb de 21 de ani a ucis 20 de persoane lângă un supermarket Walmart din El Paso, în Texas, în apropiere de frontiera cu Mexicul. În acest caz, poliţia, care l-a arestat pe trăgător, bănuieşte o crimă cu caracter rasist.

ONG-ul Gun Violence Archives menţionează că de la începutul acestui an în SUA au avut loc 251 de „împuşcături în masă”, luând în calcul atacurile soldate cu peste patru victime, morţi şi răniţi.

Ca de fiecare dată după astfel de cazuri, mai multe voci din SUA au cerut reglementări mai drastice privind armele de foc. „E timpul să trecem la acţiune şi să punem capăt acestei epidemii de violenţe asociate cu armele”, a transmis pe Twitter candidatul favorit la învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, Joe Biden.

Citește și : Pompeo, ‘încrezător’ că SUA va reuși să construiască o coaliție maritimă în Golful Persic

În schimb, republicanii au preferat din nou să pună accentul pe problema sănătăţii mintale a trăgătorilor.

În ce-l priveşte, preşedintele Donald Trump a elogiat eforturile oamenilor legii atât din El Paso, cât şi din Dayton.