DISTRIBUIȚI
Libya has become a modern-day slave market, keeping migrants at the mercy of a complex trafficking web tolerated by the country's many militia groups, an issue largely ignored by the world, a Pulitzer Prize-winning photographer said on Wednesday. Narciso Contreras, who spoke to migrants kept as slaves during a documentary photography project in Libya, said global attention focused on the North African country as a gateway for migrants attempting to reach Europe by sea. (Reuters)

Poliţia italiană a anunţat luni că a arestat trei persoane acuzate că conduceau un centru de detenţie pentru migranţi în Libia unde deţinuţii erau violaţi, torturaţi şi ucişi, relatează dpa, potrivit agerpres.

Victimele au fost ţinute într-o fostă bază aeriană din Zawiya, un oraş aflat la 40 km vest de Tripoli, unde au suferit „abuzuri sistematice şi atrocităţi”, a precizat poliţia italiană într-un comunicat.


Citeşte şi: Trump dă undă verde pentru folosirea petrolului din rezervele americane şi ameninţă cu o ripostă dură

Presupuşii torţionari sunt ei înşişi migranţi care au ajuns în insula Lampedusa din Italia şi au fost transferaţi ulterior la un centru de migranţi din Messina, Sicilia, unde au fost prinşi de poliţie.

În vârstă de 22, 24 şi 26 de ani, ei riscă acuzaţii care includ apartenenţa la o organizaţie criminală, trafic de fiinţe umane, viol şi crimă. Nu există informaţii privind naţionalitatea lor.

Poliţia a dat publicităţii declaraţii anonime provenite de la victime care i-au ajutat la investigaţii, conduse de procuroii anti-Mafia şi de combatere a crimei organizate din Palermo.

„Toate femeile care erau cu noi, odată ajunse în acel depozit, erau violate în mod sistematic şi repetat de cei doi libieni şi trei nigerieni care conduceau unitatea”, susţine una dintre victime.

„Ne hrăneau cu apă de mare şi, uneori, cu pâine veche. Ne băteau pe noi, bărbaţii, pentru a le face pe rudele noastre să plătească pentru eliberarea noastră”, a declarat o altă victimă.

Citeşte şi: Avion PRĂBUŞIT peste un cartier de case din Columbia! (VIDEO) Cel puţin 7 oameni au murit

„Cei care nu plăteau erau torturaţi cu şocuri electrice. Te electrocutau până când cădeai la pământ inconştient. Personal am asistat la multe crime prin electrocutare”, spune o a treia victimă.

ONU şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului au avertizat în mod repetat în privinţa condiţiilor de iad pentru migranţi în Libia şi le-au cerut guvernelor să nu mai susţină returnarea în Libia a migranţilor salvaţi pe Mediterana.